Z punktu widzenia metabolizmu, zwiekszone dawkowanie białka sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak jezeli chodzi o skutecznosć odchudzania dieta wysokobiałkowa nie przewyższa znacząco diety zrównoważonej. Dieta wysokobiałkowa pozwala zminimalizować niekorzystny efekt działania cukrów ( co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej), ale ma również [...]
[...] kalorii o 2000 i białka do 3-6 na kg wagi ciała. Sen jest również bardzo ważnym czynnikiem. Śpij co najmniej 8 godzin. Jeżeli się dobrze odżywiasz i śpisz wystarczającą ilość czasu, to powinieneś się spodziewać 8-12 kg masy dzięki temu cyklowi. 2-3kg może stanowić woda, więc się nie denerwuj, kiedy zaczniesz chudnąć. Woda stanowi około 10% [...]
[...] w stanie dostarczyć tak sporej ilości kalorii z konwencjonalnej żywności, możesz wesprzeć się odżywką węglowodanowo-białkową typu gainer, która pomoże Ci dostarczyć sporą ilość kalorii w niewielkiej objętości posiłku. Uważam, że najkorzystniej będzie, jeśli będziesz spożywał 2 porcje gainera dziennie. Pierwszą porcję na 90-60' przed [...]
[...] nie za bardzo wiem w jakich proporcjach powinnam jeść tłuszcze, białka i węglowodany. Moja porcja jedzenia na jeden posiłek to 75g. Nie jest to jakiś tam mój wymysł czy ilość głodowa. Dla mnie jest to porcja jak dla Was niedzielny obiad u babci :) więcej się nie zmieści, a i rozciągać się nie chcę. Mam 178 cm wzrostu i ważę aktualnie 79,8kg, [...]
[...] na raka u ludzi żywiących się śmieciowym jedzeniem, które niszczy bakterie. Tutaj ciekawy tekst o zwierzętach, jak probiotyki wspomagają u nich przyrosty masy ;-), obniżają ilość tłuszczu trzewnego, zmniejszają ilość toksyn w przewodzie pokarmowym (jak amoniak, który u nas też powstaje przy trawieniu białek), pomagają uwalniać wapń i magnez z [...]
[...] Od uzyskanego wyniku odejmujemy około 300 kcal, aby bilans był ujemny. Następnie dzielimy otrzymany wynik na zalecaną ilość makroskładników. Będą to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Jeżeli jednak chcesz skupić się na diecie [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
[...] jest analiza porównawcza na 100g. Ponadto bardzo często kazeina używana w aminokwasach jako substancja dodatkowa nabija tylko wyłącznie masę tabletki, zaś rzadko kiedy ilość hydrolizatu w tabletce przekracza 1000 mg. Tu w tabletce znajduje się wyłącznie hydrolizat białka serwatki. Żadne inne białka nie są dodawane. Koncetracja tego białka [...]
Jak chcecie dobrać dobrą ilość fatu w diecie do energetyki organizmu już po przejściu adaptacji do tłuszczy mierzcie ketony. Jak masz 100g białka w diecie to daj 50-80g ww i fatu dodawaj na tyle, żeby nie wieczorem nie było ketonów jak przesadzisz z tłuszczem organizm będzie chciał sie pozbyć nadmiaru w pierwszej kolejności w ketonach i tu mają [...]
[...] warto zwiększyć jego podaż wraz z dietą do około 2 g/kg masy ciała, podczas gdy zapotrzebowanie zwykłego człowieka wynosi 1 g/kg masy ciała. Istotna jest nie tylko jego ilość, ale również jakość. Dlatego też warto poznać najlepsze źródła białka, na których warto bazować w naszej diecie, a są to: - mięsa (wieprzowina, drób, wołowina, [...]
[...] dekstro- tak bedzie najlepiej, gain bolic jeśli tylko 50g. to umieść to najlepiej przed treningiem, natomiast jeśli chodzi o to czy na białku bedziesz robił czystszą masę to mogę w pewnym sensie twierdząco ale jest taki mały feler, że musisz oprócz wymaganej ilości białka dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów żeby wogóle masę móc robić.
[...] Zakupiłem Cell Pump od biogenixa. Czy tu jest tak samo jak w przypadku nitro bolon? Że nie można białka odrazu razem z tym wżerać? I czy to rzeczywiście prawda że zwiększona ilość płynu daje lepszy efekt? I jeszcze jedno pytanie....Czy byłby to dobry pomysł brać Cell Pump razem z HMB (kapsułki)?? Proszę o szybką odpowiedz. Z góry dzięki. [...]
[...] jedynym stałym makroskładnikiem będzie białko, którego najczęściej potrzebujemy ok. 2g na kg masy ciała i to dotyczy większości osób. W okresie redukcji można podnieśc jego ilość do 2,5g choć prowadziłem multum osób, które chudły efektywnie przy mniejszej ilosci i nie traciły masy mięsniowej. Sam też rzadko spożywam więcej aniżeli 2g. A co jeśli [...]
[...] zapakować do pracy polać jogurtem itd i na zimno wcinać wcale nie są gorsze od ciepłych. A i jedna sprawa jak jest to z tą ilością jajek w daniu? bo niby mozna odpowiednią ilość białek na raz przyswoić. czasami widuje się że ktoś robi to z 8-10 jaj a w przepisach z 2-3 jajek wychodzi niby 30 g białka ? czy takie ilości powiedzmy 2-3 całe jajka [...]
[...] kcal wyliczamy za pomocą dokładnego wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Następnie w zależności od celu diety, określamy ilość makroskładników. Tradycyjnie w diecie zbilansowanej będzie to: 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Dlatego [...]
[...] kazeina, WPI, WPH), białka jaja, białka wołowe oraz ostatnio niezwykle popularne białka roślinne. Bazując na domowym jedzeniu niezwykle trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość tego składnika. Źródła białka, ktre naturalnie występują w konwencjonalnej żywności, to: mięso, ryby, jaja, nabiał, sery, podroby, nasiona strączkowe. Warto aby w [...]
witaj. ogolnie tak jak napisales, sa rozne metody co do tego, jak stosowac podzial makro w poszczegolne dni jezeli mowa o okresie treningowym i nietreningowym. CO do przyjetych przez Ciebie makro, zerknij na art [...]